El xampany és el més famós dels vins escumosos produïts al planeta, s’elabora a la regió de la Xampanya, França. La tipificació francesa d’aquesta regió vitivinícola és de A.O.C. o Appellation d’Origine Contrôlée, que equival a la denominació d’origen controlada espanyola. És la regió productora més septentrional de la nació francesa, té una superfície de vinya d’aproximadament 33.500 hectàrees i una producció anual de 260 milions d’ampolles.
El clima de la regió de la Xampanya es caracteritza per situar-se en una latitud nord i està subjecte a influències oceàniques i continentals. Tot i la varietat geològica el sòl predominant és de tipus calcari i afavoreix el bon drenatge per la vinya durant tot l’any. Les ciutats més importants de la regió són Reims i Épernay, dintre de la zona vinícola es diferencien 4 regions, la Montagne de Reims, la Côte des Blancs i la Côte de Sézanne, la vall de la Marne i la Côte des Bar. El escumós està elaborat segons el mètode Champenoise, una de les particularitats d’aquesta vinificació és la de realitzar la segona fermentació en l’ampolla. El període mínim d’envelliment en ampolla a la cava ha de ser de 15 mesos, però els grans xampanys pateixen criances molt més llargues que poden superar els 10 anys. Les varietats de raïm permeses són el Pinot Noir i Pinot Meunier en negres, i el Chardonnay en blanques.
Tot i que el tipus de xampany més elaborat és el Brut, segons el contingut en sucre, dividirem aquests escumosos en:
Brut Nature o Dosage Zéro: De 0 a 3 grams de sucre per litre.
Extra-Brut: Màxim 6 grams de sucre per litre.
Brut: Menys de 12 grams de sucre per litre.
Extra Dry: De 12 a 17 grams de sucre per litre.
Sec: Entre 17 i 32 grams de sucre per litre.
Demi-Sec: De 32 a 50 grams de sucre per litre.
Doux: Més de 50 g de sucre per litre.
No perdis l'oportunitat i rep abans que ningú totes les nostres ofertes, novetats i promocions.
Revisa la safata d'entrada o la carpeta de correu no desitjat i activa la teva subscripció per rebre les nostres ofertes, novetats i promocions.