El cava i el Champagne s’elaboren amb el mateix mètode, anomenat mètode tradicional o champenoise. El nom del producte prové de la definició, de vi escumós elaborat pel sistema clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava. Actualment és un dels sectors vitivinícoles més dinàmics amb una producció que ha superat els 220 milions d'ampolles a l'any, que arriben a consumidors de tot el món.
La zona d’elaboració del cava es centra principalment a la comarca del Penedès i especialment a la localitat de Sant Sadurní d'Anoia. Altres llocs d'Espanya on es permet la seva producció són a Requena (València), Haro i Grávalos (La Rioja) o Mendavia (Navarra), Extremadura (comarques de La Plata i Los Barros), Aragó i Aranda de Duero (Burgos).
Les varietats permeses per elaborar aquest escumós amb raïm blanc són el Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay i Malvasia (també coneguda com Subirat Parent). Amb raïm negre s’autoritza la Garnatxa Negra, Monastrell, Pinot Noir i Trepat.
Classificació del cava segons el seu temps de criança o envelliment en ampolla:
Cava: Envelliment de 9 mesos fins a 15 mesos.
Cava Reserva: Criança de 15 mesos fins a 30 mesos.
Cava Gran Reserva: Estada mínima en ampolla de 30 mesos.
Classificació del cava d’acord amb el contingut en sucres:
Brut Nature: de 0 a 3 grams per litre (sense addició de sucres).
Extra Brut: fins a 6 grams de sucre per litre.
Brut: fins a 12 grams per litre.
Extra Sec: entre 12 i 17 grams de sucre per litre.
Sec: entre 17 i 32 grams per litre.
Semi Sec: entre 32 i 50 grams per litre.
Dolç: més de 50 grams de sucre per litre.
No perdis l'oportunitat i rep abans que ningú totes les nostres ofertes, novetats i promocions.
Revisa la safata d'entrada o la carpeta de correu no desitjat i activa la teva subscripció per rebre les nostres ofertes, novetats i promocions.