La DOP Montilla-Moriles compta amb 4.770 hectàrees actualment, respecte de les 19.400 amb què comptava prop dels anys 80.
Les localitats que conformen la Zona de Producció són Montilla, Moriles, Doña Mencía, Montalbán, Monturque, Nova Carteya i Pont Genil, així com part dels termes d'Aguilar de la Frontera, Baena, Cabra, Castro del Río, Espejo, Fernán- Núñez, La Rambla, Lucena, Montemayor i Santaella. La Zona de Criança es completa, a més, amb el nucli urbà de Còrdova capital.
La major part de les vinyes es concentren al terme municipal de Montilla.
La verema sol començar a Montilla-Moriles, per les circumstàncies climàtiques, a finals del mes d'agost. Al cup s'elaboren per separat els raïms procedents de cada finca, coneixent que els procedents dels terrenys de qualitat superior, de les millors albarizas, donaran els vins més qualificats per a la criança de finos.
Finalitzada la fermentació, separats de les mares, cap al febrer, els vins es classifiquen. A la DOP Montilla-Moriles trobem diferents tipus de criança:
Criança biològica. En la criança biològica, el vi envelleix sota “vel de flor”, en atuells de roure, que no són omplert completament a fi de deixar una superfície lliure on es desenvolupi el vel característic.
Criança oxidativa. El vi envelleix fonamentalment com a conseqüència de reaccions naturals de caràcter fisicoquímic, en atuells de fusta, bé mitjançant el sistema de "criaderas y soleras", o bé mitjançant anyades.
El vinagre de vi també és un producte tradicionalment elaborat a l'àrea de Montilla-Moriles, envellit amb els mateixos sistemes de criança, que només poden ser aplicats amb el mestratge i el coneixement adquirit pels cellerers a la criança de vins generosos de la zona.
No perdis l'oportunitat i rep abans que ningú totes les nostres ofertes, novetats i promocions.
Revisa la safata d'entrada o la carpeta de correu no desitjat i activa la teva subscripció per rebre les nostres ofertes, novetats i promocions.