NOTA DE TAST
Color
És un vi de bonica tonalitat daurada i reflexos verdosos.
AROMA:
Presenta intensos aromes d'evolució varietat que recorden escorça de taronja confitada i orellanes, acompanyat de notes balsàmiques ( fonoll ) i elegants matisos de querosè. De marcat caràcter i personalitat.
GUST:
En boca és un vi glicèric, gras i equilibrat, saborós i una acidesa ben integrada. Presenta una gran persistència aromàtica a la boca, amb final poderós i gran vivesa.
MARIDATGE
Per excel·lència, amb peix i marisc de Galícia frescos, tant a el vapor com a la planxa. coccions directes, naturals, producte molt franc i sense grans transformacions. També tindrem en compte l'horta de proximitat, verdures, vegetals, frescos, ( típics, cols, grelos, patates ) amanides, pastissos de verdures.
ET POT INTERESSAR
Pazo baión és una singular finca situada al cor de la vall del Salnés. Aquesta insigne propietat els orígens daten de la S. XV posseeix una de les vinyes més espectaculars del panorama vitivinícola mundial.
Els murs de Pazo Baion guarden després de si la història de les famílies nobles més importants de Galícia. Fundada al segle XV pels Sarmiento, Pazo Baion acolliria algun dels llinatges més destacats com els Figueroa, els Camba o els Soutomaior.
Entre els seus segles d'història també es parla de l'emigració gallega de la mà de Don Adolfo Fojo, un adinerat emigrant retornat de l'Argentina, el qual va comprar la propietat i va dur a terme a ella la major reforma de l'antic pazo, donant-li l'estructura arquitectònica que actualment posseeix amb les dues torres de tall victorià. També manaria la construcció d'una vaqueria i un celler. Els últims hereus de Don Adolfo Fojo van vendre la propietat en els anys 70, moment en què es va dur a terme la primera plantació tècnica d'Albariño de Rias Baixas. Aquest vinya es va convertir llavors en una referència per als professionals de sector.
Finalment, i després de passar per diferents propietaris, el 16 de juliol de l'any 2008, Pazo Baion va ser adquirida per Adega Comtes de Albarei.
A més Comtes de Albarei emprèn una reforma arquitectònica i paisatgística a la finca sota la batuta de l'arquitecte gallec César Portela, premi Nacional d'Arquitectura, gràcies a la qual aquesta joia de patrimoni artístic i cultural reviu la seva època més daurada.
Elaboració:
Vinya: Ceps de més de 25 anys. Sistema de conducció en emparrat. Tipus de sòl sorrenc.
Verema: Exhaustiu control de maduració per determinar el moment òptim de verema. Recol·lecció manual en caixes de plàstic homologades de 20 kg per mantenir la qualitat del raïm. Selecció dels millors raïms tant en vinya com al celler.
Fermentació: Most premsat suau de grans desrapats i desfangat en fred 36 hores. Peu de cuba. Cultiu autòcton. Temps 10 dies aprox. Temperatura de 14º a 16ºC.