NOTA DE TAST
Color
Net, límpid i brillant. Color cirera picota amb reflexos violacis. Intensitat de capa mitjana/alta. Molt agradable a la vista.
AROMA:
Entrada en nas amb una bona presència de fruita vermella, on es troben perfectament assemblades amb els subtils tocs d'espècies i les notes torrades i avainillades de la seva criança amb bótes.
GUST:
En boca es presenta amb una frescor molt ben marcada, on es troben en perfecte equilibri amb la densitat i voluminositat del mateix vi. Té un caràcter suau i pot beure's des del primer moment, on és mostra rodó i amb uns tanins evolvents. Final llarg, amable i persistent.
MARIDATGE
Pollastre amb prunes, costelles de porc amb salsa teriyaki, secret de porc a la brasa, fideus a la cassola, peus de porc amb cigrons.
ET POT INTERESSAR
Aalto va ser fundada el 1999 per Mariano García i Javier Zaccagnini i als pocs anys ja va començar a ser considerada una de les millors de la denominació. Reconeguda avui entre les millors d'Espanya, els seus vins revelen tota la potència de la varietat negre fi (ull de llebre), l'excepcionalitat de la Ribera d'el Duero i el mestratge d'un enòleg de la talla de Mariano García, enòleg i propietari de Cellers Mauro i anterior enòleg de Cellers Vega Sicília. A l'art elaborador de Mariano, cal afegir la inestimable experiència de Javier Zaccagnini en el món del vi, titular del seu projecte personal Sei Solo i anteriorment director de el Consell Regulador de la DO Ribera d'el Duero durant sis anys. Un celler referent sens dubte, de Ribera de l'Duero i dels vins espanyols en general.
Aalto controla avui 110 hectàrees de vinyes velles amb clons antics de negre fi, de molt baix rendiment i molt alta qualitat, situades en set municipis val·lisoletans i burgaleses que reflecteixen la diversitat de sòls de la denominació. El celler, situat a Quintanilla de Dalt, ha estat dissenyada per optimitzar el procés de producció d'uns vins que destaquen per la seva singularitat i potència.
Aalto i Aalto PS, els dos únics vins que elabora el celler, són el resultat d'una minuciosa selecció dels raïms i un respectuós tractament de la matèria primera. Aalto, amb una permanència en bóta d'entre 18 i 24 mesos, és un vi que s'ofereix cada any si s'han donat les condicions de maduració exigida; Aalto PS, elaborat amb el raïm procedent de petits pagaments seleccionats i amb una permanència en bóta d'entre 20 i 30 mesos, estima poder oferir-se en 7 o 8 collites de cada dècada.
AALTO
Procedència del raïm: 100% Negre Fi (Tempranillo) majoritàriament de vinyes molt velles, d'edats compreses entre els 40 i 80 anys. Procedents de vinyes de nou municipis diferents de la ribera de Burgos i la ribera val·lisoletana. La verema es fa a mà, en petites caixes de 15 quilos i inspeccionades minuciosament, raïm a raïm a taula de selecció.
Criança: Criança mitjana de 16 mesos en bótes de roure francès i americà.