Vins Biodinàmics
Referent al vi Biodinàmic, no és un concepte nou, arriba del principi del segle passat. Es considera a la vinya o al terrer com un ésser viu. L'objectiu és que la vinya desenvolupi les seves pròpies defenses immunitàries contra les malalties, els microbis i els insectes. S'aconsegueix fomentant els microorganismes i la biodiversitat tenint en compte les energies del cel, de la terra, seguint un calendari lunar i amb uns preparats especials a partir de fems d'animals, si són propis millor, i plantes medicinals, entre d'altres components. Seguidament, aquests conceptes se segueixen al celler i en l'elaboració dels vins. S'utilitza menys tecnologia, menys tractaments, menys sulfurós i sobretot és important la utilització de llevats salvatges o autòctones.
Ara bé, per a la majoria dels cellers que elaboren vins BIO o biodinàmics, el concepte va més enllà de les Normes Europees, és una veritable filosofia de vida i una forma de deixar a les generacions següents una terra més sana. El treball de les vinyes és més dificultós, moltes vegades es treballa amb cavall o manualment. Els rendiments solen ser més baixos també. El gran avantatge és que són vins autèntics, amb una personalitat real, reflex de la seva enòleg o autor i amb les característiques del terrer d'on procedeixen.