NOTA DE TAST
Color
Groc intens amb reflexos llimona madur, brillant, net.
AROMA:
en nas aromes a fruita blanca, notes cítriques, espècies dolces i fons floral.
GUST:
En boca mostra una acidesa i una mineralitat magnífica que li aporta una longitud increïblement llarga.
MARIDATGE
Gran vi, amb sabor, plats i gastronomia de nivell, una meravella de la cuina basca, bacallà al pil-pil, lluç a la basca, Marmitako, l'arròs a la brasa.
ET POT INTERESSAR
Oxer sempre ha volgut elaborar vins a Rioja Alabesa i el 2005 es va a Laguardia convençut de la singularitat d'aquella zona. Convençut de la singularitat, Oxer inverteix cada cèntim en comprar velles parcel·les.
Les vinyes a la Rioja Alabesa es treballen orgànicament en agricultura regenerativa. Home i mula treballen el terreny amb gran cura i respecte per les vinyes velles. Tant el nom com l'etiquetatge es realitza amb un esperat detall, des del significat a l'simbolisme, expressant a la perfecció amb les seves etiquetes que tracten d'expressar el seu univers. Tot el treball meticulós a les vinyes i celler acaben en vins elegants i frescos.
IRAUN - Va sorgir de la idea de crear un gran vi de viura, de guarda, que expressés molt bé la seva terroir. Un Rioja blanc envellit en bóta però que preservés la seva frescor i subtilesa.
El seu nom Iraun ve de l'euskera, del verb Perdurar. És un petit tribut de Oxer a la seva llengua materna, llengua que tot i la història i les seves adversitats, es va mantenir ferm el seu ús entre els bascos. Està considerada com una de les llengües més antigues del món. A l'etiqueta es mostra un "Oroboro", una serp que es mossega la cua fent l'ullet a l'eternitat, referint-se a que en el principi està la fi.
Elaboració:
Vinificación: Fermentació alcohòlica espontània amb els seus llevats en dipòsits d'inox, buscant prèviament una hiperoxidación a l' hora de premsar. Un cop finalitzada la fermentació, el vi es passa a gerres i a bótes usades de roure francès, on romandrà 12 mesos.
Vinya: De 1 ha. plantat el 1919 a Elvllar (Rioja Alabesa) a 600 metres d'altitud, en sòl argilo-calcari. Plantació mixta a la manera antiga, d' Ull de llebre, Viura i Garnatxa Blanca, amb un rendimienot de 3000 kg. per hectàrea.
Varietats: 97% Viura, 3% Garnatxa Blanca.