Perquè alguns vins milloren amb el temps i uns altres no

viA l’hora de decidir comprar vi online, s’han de tenir en compte alguns factors, com els períodes de maduració, ja que no tots milloren amb el pas dels anys. Si es tria el vi blanc, ha de consumir-se en un relatiu curt període de temps, un altre tema és si s’escull el vi negre, ja que en aquest cas, hi ha vins que duren més i uns altres que duren menys i saber diferenciar-los pot suposar la diferència entre un plaer o un malson.

No tots els vins són iguals, perquè no tots els raïms són iguals. Això que sembla obvi, per a la saviesa popular de vegades no ho és tant, ja que hi ha creença que tots els vins milloren amb el temps. De fet, hi ha diversos factors que influeixen en la capacitat d’un vi per conservar-se més o menys temps.

Els raïms, base dels vins, si són de color clar donen lloc a vins blancs, que han de consumir-se en curts períodes, encara que els de criança admeten temps més llargs. Els raïms més foscos donen lloc a rosats, similars al blanc en els temps de maduració i d’altra banda a negres, que en els vins de reserva i criança pot conservar-se diversos anys i millorar el seu bouquet de forma considerable.

Dos de les tècniques més habituals de maduració del raïm són la maceració pre fermentativa en fred i en calent, havent demostrat la primera (en alguns estudis) que aporta una major aroma al producte final. La més utilitzada és en fred, perquè el seu cost és menor i evita oxidacions. La veritat és que en la majoria de cellers, en la contra etiqueta, ja indiquen el tipus de raïm, la maceració, el temps de conservació màxim recomanat i un llarg etcètera. Encara així, si sorgeixen dubtes, el millor és preguntar en la botiga de vins i licors.

Les característiques del vi, els tanins

Abans de començar amb les característiques del vi, cal tenir en compte alguns factors importants de la seva conservació. La temperatura ha de ser l’adequada i aquesta depèn del vi en qüestió, per exemple, en blancs i rosats joves, pot variar entre els 7º i els 10º, elevant-se als 16º o 18º per als negres de reserva. A més és important conservar-ho en un lloc sec i on no es produeixin moltes vibracions en l’ambient. En la nostra botiga de vins online ens expliquen això detalladament.

En l’anomenat envelliment del vi, es tindran en compte tres variables que afecten als vins i conformen les seves característiques principals: d’una banda l’acidesa, per un altre l’alcohol i per un altre els tanins. Aquests últims són essencials per la maceració. De fet, el vi blanc pel seu procés d’elaboració, manca d’aquest component i per això ha de ser consumit en curts períodes de temps. Normalment d’1 a 3 anys com a màxim. Amb l’excepció de l’anomenat de criança, que permet temps majors.

Els tanins s’aconsegueixen barrejant el vi amb la seva propia pell i llavors, de manera que adquireix aquesta substància que li permet envellir, aportant sabor i aroma al producte final. Les diferents varietats de blancs, negres i rosats, s’obtenen amb tècniques de maceració, com veurem més endavant en aquest article. Com exposa Manuel Ruíz, depenent del tipus de raïm i de vi, així millorarà o no amb el temps. Això es dóna, com havíem esmentat abans, per la forma de fermentar i macerar, en uns es fa amb les seves pròpies pells i permet que aparegui el taní i en uns altres no ho permet.

D’aquesta forma, tenim vins blancs i rosats joves o els anomenats negres de l’any, que no tenen maduració, solament fermentació i han de ser consumits aviat; d’altra banda, els vins blancs i negres de criança o fermentats en barrica, que admeten períodes majors d’emmagatzematge.
Els vins negres poden arribar a conservar-se anys , com els vins reserva o gran reserva.

Si es guarda un vi més temps del que ens permet la seva elaboració, es pot tornar com el xerès i en altres casos, el vi es pot avinagrar i s’haurà perdut un bon vi. Per això, quan s’opta de la venda online de vi o si ens decantem per botigues especialitzades, convé assessorar-se bé. Algunes situacions que poden donar-se, ens les mostra l’Escola de Tastos d’Alacant al seu web i s’exposen a continuació:

Vi picat: es dóna quan el vi s’avinagra per excés d’àcid acètic, en molts casos es produeix per excés de sequedat en el celler i es pot solucionar amb humidificadors.

El suro té olor: el suro fa mala olor, a floridura, es dóna perquè s’acumulen bacteris en les seves fissures i no depèn de la qualitat del tap. Al final cal rebutjar aquest vi, ja que és un defecte que no té solució.

Cristalls en el fons de l’ampolla: es dóna sobretot en blancs i es produeix pels bitartrats, en realitat no afecta a la qualitat del producte i s’elimina decantant bé.

Excés de fusta: els vins als quals la fusta els afecta de forma nociva, perden olor i tenen un desagradable gust agridolç. Un bon barril, amb material de qualitat, permet que no es presenti aquest problema en els vins.

Sulfuroso: es dóna en utilitzar sofre en la seva elaboració, de manera que el vi fa olor com quan encenem un llumí. Aquest problema sol solucionar-se amb una bona ventilació del vi.

Pòsits: no solen afectar a la qualitat, però poden amargar el vi una mica, per tant, es
recomana col·locar l’ampolla en vertical abans de servir, per evitar que passin a la copa.

Al llarg d’aquest article, s’ha analitzat el vi i el raïm de la qual procedeix i com aquests
condicionen en gran manera la conservació posterior
. D’aquesta forma, no tots els vins milloren amb el temps. Així, quan s’adquireix una ampolla en una botiga especialitzada, el millor és preguntar, però s’opta per comprar begudes online, doncs també és millor assessorar-se. Perquè un vi ha de ser un plaer i no un malson.

Font de l’imatge: Flickr

Artículos Relacionados:

-El vi engreixa?

-Quan decantar el vi per gaudir-ho més

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


dos + = 3

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>