Quins són els vins més antics del món?

vinoEls vins són delit, cultura i gaudi, perquè expliquen històries que ens traslladen a temps que avui són solament ja un record. Per això, perquè ens agrada el vi i les històries que s’hi amaguen, des de Grau Online, la teva botiga de vins online , per un moment volem deixar a un costat la nostra condició de botiga de vins i licors per convidar-te a conèixer els més antics del món.

 

El vi que va tastar Lecrerc

El 1944 i després d’alliberar la ciutat d’Estrasburg dels nazis, el general Phillippe Lecrerc va ser convidat a tastar un vi blanc especial com pocs. Era el que es considera el vi més antic que es conserva al món i encara pot tastar-se. Segons els seus conservadors, es troba en la denominada “Cave Historique des Hospices Civils” de la ciutat alsaciana i data de l’any 1472. El conserven en un barril de 300 litres amb forma d’ou que es va estrenar el 2015. Anteriorment, i durant quatre mesos, s’havia conservat en una tina d’acer inoxidable que va servir com a relleu provisional a l’antiga bóta–també amb forma d’ou- que va conservar el vi des de 1718 fins a 2014. El van canviar de recipient perquè la vella bóta del segle XVIII presentava esquerdes que causaven pèrdues de fins a tres litres anuals de l’apreciat vi. Abans del general Lecrerc, el vi havia estat tastat dues vegades més: una el 1576, durant la signatura d’un acord de cooperació entre les ciutats d’Estrasburg i Zuric, i una altra el 1718, just després de col·locar-se la primera pedra de l’Hospital Civil d’Estrasburg. Es tracta d’un vi blanc sec que aconsegueix actualment els 9’4º, conserva aromes de fusta i vainilla i presenta un pH del 2,21, fet que el converteix en un vi tan àcid com el vinagre. Cada any es perd per evaporació un 1% del contingut de la bóta, però els conservadors reemplacen l’evaporat amb vi blanc sec.

Pedro Ximénez d’abans de la Gloriosa

El 1868 Isabel II va abandonar Espanya després de la revolució denominada Gloriosa. Segur que molts dels qui van participar en aquell episodi ho van celebrar ofegant les penes en vi. Aleshores, com ara, Espanya era un país en el qual convivien sensibilitats polítiques contraposades, amb una copa de bon Xerès. Potser ho feien amb el Pedro Ximénez Gran Orden 1860, un vi dolç de 18º que va crear la solera José Garvey i es va comercialitzar vuit anys abans de la Revolució de Setembre. El vi en qüestió ha arribat als nostres dies gràcies al particular sistema de “criaderas y soleras”, una genialitat de l’art enològic que consisteix a emmagatzemar el vi en bótes col·locades a tres altures de les quals cada cert temps se’n treu un percentatge del contingut per emplenar-ne unes altres. De les situades a prop del sòl –d’aquí el nom de “solera”- se n’extreu periòdicament un quart del contingut per destinar-lo al consum i el que falta s’emplena amb vi de la filera central o “primera criadera”. Els barrils d’aquesta filera s’omplen amb vi de la filera superior, que s’emplena amb vi nou. Gràcies a aquest sistema, vins com el Gran Orden 1860 arriben encara a les nostres taules i podem degustar-lo, com ja ho van fer els pares dels nostres rebesavis.

Des d’Alacant fins a Girona passant pel fons del mar

Del Fondillón n’expliquen, a la província d’Alacant, que és un monument viu. S’obté per sobre maduració del clàssic raïm monastrell de la zona i s’elabora, com els vins dolços de Xerès, amb “criaderas y soleras”, però expliquen els defensors d’aquest vi llevantí que gens ha d’envejar als seus veïns andalusos. Avui, el Fondillón el comercialitzen cellers com Bocopa, Primitivo Quiles, Las Virtudes, Culebrón, Santa Catalina, Vinos de Algueña o Bodegas Alejandro; però el Fondillón més antic que es coneix va estar exposat a Girona el 2014. Es tracta d’una ampolla original de 1813 localitzada en el derelicte d’un navili anglès que es va enfonsar davant del delta de l’Ebre. Les restes van ser localitzades el 2008 per pescadors de la zona i tot el que van  recuperar –inclosa l’ampolla de Fondillón, que se suposa que formava part del celler particular del capità del vaixell enfonsat- es va exhibir a Girona dins de la mostra Deltebre I: La Història d’un Naufragi. L’ampolla se suposa que va ser adquirida a Alacant, on el vaixell va fer escala abans d’enfonsar-se a Tarragona. Els experts que han analitzat el vi van concloure que es tractava d’un Fondillón,que havia sigut molt del gust de l’oficialia naval britànica de l’època.

Xerès i malvasia del XIX

Del Marco de Jerez ve Maestro Sierra 1830, un amontillado que s’elabora amb sistema de “criaderas y soleras” des de 1830 amb most de palomino. El singular del Maestro Sierra 1830 s’elabora utilitzant bótes de 2.000 litres en lloc de les de 500, cosa que en permet una oxidació singular que fa únic aquest vi. Però que com no tot queda a Xerès, l’amant dels vins antics ha de viatjar també fins als cellers El Grifo, que funcionen des de 1775 a Lanzarote i conserven tres barrils de 800 litres plens de malvasia dolça de color caoba original de 1881 que, encara que no es comercialitza, surt del celler en comptades ampolles –les bótes s’emplenen segons un sistema similar al de “criaderas y soleras”- de les quals en poden gaudir uns pocs escollits.

L’ampolla més antiga del món

Amb tot, el vi que se suposa que és el més antic del món no és cap dels anteriors, ja que a Speyer (Alemanya) es conserva una ampolla de vidre blanc segellada amb cera de 1.650 anys que es va localitzar en la tomba d’un noble romà. Conté un líquid blanc -vinagre ja probablement- que se sospita que pugui resultar ja verinós. Va ser analitzada per químics del II Reich durant la I Guerra Mundial.

Fuente de la imagen: Flickr

Articles Relacionats:

-Les millors revistes de vi en paper i a la Xarxa

-Els 5 millors hotels amb celler d’Espanya

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


× cinco = 35

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>