Criteris fonamentals per comprar vi online

vi

Comprar un vi online és sempre una tasca complicada i que requereix tenir en compte diferents aspectes, tant tècnics com contextuals, perquè l’elecció sigui la més encertada. Així, les principals preguntes que ha de respondre el consumidor, en visitar una botiga de vins online, són el seu preu i quin tipus de plat acompanyarà. A més, haurà de tenir en compte alguns criteris, com:

1. Forma d’emmagatzemar els brous. En els supermercats, les ampolles solen estar en posició vertical en les prestatgeries, alguna cosa que perjudica la qualitat del vi, al no mantenir humit el suro; i provoca la seva oxidació, en contreure’s el suro i permetre l’entrada d’aire. Per això, si es va a adquirir un vi de major preu i qualitat, és millor una vinoteca o celler, que conservarà el vi amb una temperatura i humitat idònies.

2. Il·luminació de l’ampolla. És fonamental que l’ampolla seleccionada no estigui exposada a la llum del sol directament, però tampoc a grans focos artificials, ja que aquest excés de temperatura influeix directament en la qualitat del brou.

3. Comprovar que el vi no estigui oxidat. Això es pot apreciar observant la tonalitat, que ha de ser, en els vins blancs joves no criats en bóta, d’un color pàl·lid i mai groc o vell. Per la seva banda, els vins rosats no han de comptar amb matisos ataronjats i, en últim lloc, els vins negres no han d’aconseguir un to teula, ja que aquesta tonalitat la tenen solament les anyades antigues. Es reconeixen en ser més cars i exclusius.

4. Comprovar el cos. Això permetrà saber el seu grau d’alcohol. Si és més lleuger, tindrà fins a un 10,5 % d’alcohol; i fins a 12,5 %, si és mitjà. A partir de 12,5 % tindrà més cos, serà més viscós i, per tant, tindrà major contingut d’alcohol.

5. Comprovar l’etiquetatge. Aquest aporta molta informació de gran interès, com l’anyada, la varietat, el tipus de vi, els raïms utilitzats i, fins i tot, els plats més adequats per a cadascun, alguna cosa que permetrà apreciar molt millor els matisos i contrastos en boca.

6. Maridatge amb plats. Els vins blancs joves i afruitats són ideals per a pasta, peixos i marisc; mentre que les carns vermelles requereixen un negre robust i potent, amb reserva de Rioja, Ribera del Duero o Penedès. Encara que aquests també són idonis per a formatges o pernil, juntament amb el rosat.

7. Emmagatzematge. Una vegada comprat, és recomanable no guardar-ho en la cuina ni espais oberts. L’ideal són els cellers o vinotecas, que garanteixen la seva qualitat. En cas de no ser possible, es recomana conservar-ho a les fosques, en posició horitzontal, amb una humitat entorn del 70 % i una temperatura entre 12º i 15º.

Seguint aquests criteris bàsics, l’elecció del vi serà sempre la més encertada en cada ocasió.

Font de la imatge: pixabay

Articles Relacionats:

- Les 8 millors rutes de vi d’Espanya 

- Amb quin tipus de vi puc acompanyar la xocolata?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


4 − tres =

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>