El vermut, l’entrant dels diumenges

La paraula aperitiu prové del llatí aperire, significa “obrir” i fa referència a la funció d’aquest mot, preparar i obrir l’estómac. Tradició que existeix des de l’Edat Mitjana, aquesta ingesta es caracteritza per fer-se abans d’un àpat i de menudes proporcions.

Actualment les begudes més consumides en l’aperitiu són cervesa, refrescs i vins (vins secs, escumosos o vins de Jerez). Tradicionalment les més populars eren els vermuts, els bitters i els anisats.

Vermut

A la nostra cultura és la beguda més genuïna, per això encara diem  “fer el vermut” a l’aperitiu en qüestió. Vermut prové de l’alemany wermut, que vol dir donzell, una de les plantes que aporta un sabor amargant al producte. El procés d’elaboració consisteix en afegir a un vi base (normalment blanc), una mistela (most al qual se li ha afegit alcohol) o un almívar. Posteriorment s’addiciona una infusió hidroalcohòlica de substàncies aromatitzants (donzell, coriandre, clau, pell de taronja, etc). Les begudes catalogades com vermuts hauran de contenir un 75% de vi com a mínim. La gran varietat actual d’aquests vins aromatitzats (blanc, rosat, vermell o sec) prové de dos estils clàssics:

Estil francès, de color blanc i sense edulcorar (sec).

Noilly Prat Dry blanc sec, la referència dels aperitius secs.

Estil italià, de color vermell fosc i gust dolç.

Cinzano Rosso, rojo o vermell és una de les marques pioneres en l’elaboració i distribució de vermut.

Normalment els beurem sols, amb una mica de gel o soda, sempre acompanyats d’un tros de llimona o taronja segons convingui.

Fever-Tree Soda Water, aigua mineral natural amb bicarbonat sòdic i un grau elevat de carbonatació.

També el podem acompanyar amb l’autèntic i mític sifó de tota la vida. Sifó, beguda nostàlgica i fortament gasificada.

Destacarem els següents vermuts per la seva tradició, qualitat i diversitat:

Martini Bianco o blanc dolç, la marca de vermut més coneguda al món.

Vermouth Yzaguirre Rosat, l’artesanal aperitiu de Tarragona amb trajectòria internacional.

Antica Formula Carpano, un clàssic contundent i estructurat. El seu fundador, Antonio Benedetto Carpano, se li atribueix la fórmula del vermut modern.

Vermut Falset, elaborat a partir d’una antiga recepta de principis del segle XX. La seva llarga criança en bóta (3 anys) li aporta unes característiques organolèptiques singulars.

Bitters

La paraula bitter significa amarg i defineix el gust de la beguda. En l’elaboració d’aquest producte no hi han regles fixes. S’obté combinant diferents plantes, escorces o arrels (quinina, taronja, genciana, angostura, etc) amb vins, licors o cerveses. Encara que siguin begudes més utilitzades en la cocteleria, podríem  prendre un bitter a la manera clàssica de beure el vermut, amb gel, soda o sifó i el corresponent tall de cítric. Recomanem els bitters tradicionals com:

Campari, bitter italià de color vermell brillant elaborat amb un número secret d’ingredients (de 20 a 60) on destaca la taronja amarga. Suggerim combinar el Campari amb suc de taronja o refresc de taronja i gel.

Angostura, bitter caribeny molt aromàtic, normalment utilitzat per fer còctels. Tot i el seu nom, no està elaborat amb escorça d’angostura.

Cynar, bitter italià elaborat a base de carxofes.

Fernet Branca, bitter italià de color fosc, gust fort i molt digestiu. Suggerim combinar aquest bitter amb refresc de cola i gel.

Aperol, bitter italià de color taronja intens, baixa graduació alcohòlica i elaborat amb taronja amarga, genciana i quinina entre d’altres.

Anisats

Són els típics i tradicionals licors mediterranis. S’obtenen per maceració o destil·lació d’alcohol amb diferents plantes com l’anís, el fonoll, extracte de regalèssia, etc. Destacarem per tradició, consum i qualitat el Pernod, Pastis 51 i Ricard.

La manera clàssica de prendre aquest aperitiu consisteix en barrejar el licor amb aigua en una proporció 1 a 5 (1 part d’anisat amb 5 parts d’aigua).

Còctels

Un cop explicats els diferents tipus d’aperitius, ens centrarem en les barreges i combinacions entre aquests i altres líquids. De la infinita llista de còctels aperitius, repassarem 5 clàssics del gènere:

Dry Martini


Aperitiu per excel·lència i el preferit de Sinatra, Hemingway, Bogart o Churchill. Conegut en molts països com Martini, però anomenat en el nostre país amb el prefix Dry per diferenciar-lo de la marca de vermut  d’idèntic nom. De les moltes maneres d’elaborar el combinat, proposarem la més estandarditzada. Mesclar a la coctelera on hi tenim gel, 5 parts de ginebra freda “Oxley London Gin” (50 ml) amb 1 part de vermut blanc sec “Noilly Prat Dry blanc sec” (10 ml). Colar i servir a la copa martini prèviament refredada amb gel.

Adornar amb una oliva.

Americà

Un combinat fàcil i mític. Es prepara directament al got de consum, old fashioned o got baix. Posar gel, llavors afegir 30 ml de vermut vermell “Vermuth Espinaler Rojo” i 30 ml de bitter “Campari“.

Adornar amb un tall de taronja. Pot rebaixar-se amb soda fins al grau desitjat.

Manhattan

Un del més antics i millors còctels del món. En el vas mesclador barrejar 50 ml de whisky Bourbon “Woodford Reserve Bourbon“, 20 ml de vermut rosso “Vermut Lillet Rojo” i 3 gotes d’Angostura.

Refredar amb gel i remenar. A continuació colar i servir en copa martini (prèviament refredada), decorar amb una guinda i un twist de taronja.

Negroni

Va néixer de la intenció d’enfortir el ja esmentat Americà. A parts iguals barrejarem ginebra “The London Gin Nº1” (20 ml), vermut vermell “Vermuth Pascali Rojo” (20 ml) i bitter “Campari” (20 ml).

Es preparà directament en got baix amb gel i un tall de taronja.

Spritz

Antic còctel originari del nord d’Itàlia, particularment conegut en ciutats com Venècia, Padova i Ferrera. La recepta tradicional consistia bàsicament a mesclar vi amb soda. Actualment el combinat ha evolucionat a una barreja de 2 parts de bitter “Aperol“, 3 parts de vi blanc escumós sec “Arjau Blanc d’agulla” , i una part de soda “Fever-Tree Soda Water“.

Servir directament amb gel en got baix, adornar amb oliva i tall de taronja.

Després d’enumerar les diferents possibilitats, és possible us hagin vingut ganes de beure un bon aperitiu. Deixem, doncs, a la vostra disposició la nostra botiga de vi online perquè pogueu obtenir els diferents ingredients.

Grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


3 × = quince

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>