Vins d’Itàlia
Itàlia és el primer país en producció de vi i el segon en extensió de vinya cultivada darrera d’Espanya. Tot i la controvèrsia, se li atribueix el honor de ser la primera regió europea on van arribar els primers ceps. El país està dividit en 20 regions i en totes es vinifica. Tot i que els seus vins són coneguts i consumits mundialment, el raïm que normalment s’utilitza és molt autòcton i no es cultiva fora d’Itàlia.
Tipificació dels vins italians
Seguint la normativa comunitària, els vins italians es classifiquen segons les següents designacions oficials:
- DOCG (Denominació d’Origen Controlada i Garantida): Vins amb prestigi a Itàlia i l’estranger. El reglament preveu l’embotellament obligatori del vi, mentre que en les DOC es pot vendre el vi a granel o en damajoanes. Els vins DOCG han de ser comercialitzats en recipients menors a 5 litres.
La Poderina Brunello Di Montalcino 2005, Brunello di Montalcino (DOCG).
- DOC (Denominació d’Origen Controlada): Elaborats en una zona delimitada (normalment petita o de dimensions mitjanes). Porten sempre el seu nom geogràfic. El reglament de producció es més sever que el dels IGT. Els vins han de passar uns anàlisis químics i sensorials abans d’arribar al consumidor.
Etna Rosso Firriato, Etna Rosso (DOC).
- IGT (Indicació Geogràfica Típica): Procedeixen d’una zona geogràfica concreta i l’etiqueta normalment va acompanyada pel nom de la zona i varietat del raïm. Les IGT no poden utilitzar el nom de regions o zones ja empleats per les DOC o DOCG.
Lambrusco Otello, Emilia (IGT).
- Vino da Tavola (Vi de taula): Classificació més bàsica. Només poden identificar-se per la tipologia i el nom del celler o del vi. L’etiqueta no pot expressar informació sobre l’anyada, zona de procedència o varietat amb la que està elaborat. Són vins que no responen a les normes establertes pels altres reglaments.
Castello di Poppiano Tricorno, Vino da Tavola.
Altres qualificatius que ens podem trobar a les etiquetes dels vins italians:
Riserva: Aquesta paraula no té el mateix significat que “reserva” a Espanya. A Itàlia pot significar l’alta qualitat del raïms escollits, la vinificació amb les millors parcel·les d’una finca o també la criança superior a la mitjana del vi elaborat. L’envelliment normalment es fa en les grans “botte” (bótes) de roure d’Eslavonia, enfront a les bótes de roure americà o francès de 225 litres que s’utilitzen a molts altres països.
Superiore: S’aplica a vins amb major grau d’alcohol que un DOC estàndard.
Ornellaia Negre 2009, Bolgheri (DOC) regió situada al centre d’Itàlia.
Novello: Fa referència als vins novells.
Secco o abboccato: Designa a un vi sec o lleugerament dolç respectivament.
Amabile: Es un vi una mica més dolç que un abboccato.
Frizzante: El nostre vi d’agulla.
Spumante: Vi escumós. Pot constar a l’etiqueta el mètode d’elaboració.
Cantine: Fa referència al celler elaborador.
Cada regió utilitza adjectius propis per acabar de caracteritzar els seus vins. A la Toscana per exemple, és molt comú trobar la paraula “Poggio” que significa turó.
Tots aquests vins els podeu trobar a la vostra botiga de vi online més habitual.