En comprar vi online poden sorgir dubtes. Conèixer el vi, el seu celler i procés ajudarà a la bona elecció en una botiga de vins online on el client pot quedar-se i gaudir lliurement de la seva compra. Amb pràctica també pot aprendre a treure matisos i valoracions.
Una vegada adquirit cert control del tast és possible anar més enllà per perfeccionar les habilitats. A continuació es resumeixen 8 consells senzills per al tast.
Les claus del bon tastador
- Ser molt observador. Amb objectivitat s’atén als detalls amb ànim analític i gran observació, sense deixar-se portar per gustos personals.
- Tenir curiositat. El tast implica analitzar per conèixer les característiques del vi. El bon tastador busca conèixer el vi en general. L’objectiu és avaluar i descobrir.
- Posar tots els sentits. La primera impressió és la que explica. S’ha de confiar en els sentits i seguir la intuïció. El tast requereix, no solament del gust, sinó també de l’olfacte i la vista.
- Tenir seguretat. Confiar en la primera intuïció sense por a l’error, és clau per seguir aprenent. És preferible no repetir el mateix tast diverses vegades, per no confondre els sentits.
- Utilitzar la copa adequada. La copa de tast ha de ser transparent i permet introduir nas i boca, té forma de pilota o globus per poder airejar el vi cap al nas i percebre les seves notes.
- Tenir en compte l’entorn. El sentit de l’olfacte pot afectar-se fàcilment en un ambient carregat, sense ventilació o amb olors. En interiors pot haver-hi ambientadors o perfums i en exteriors, jardins, fum de tabac, etc. que alteren la percepció. Buscar un lloc apartat d’altres olors i no usar perfum pot ajudar-nos.
- Conèixer la tècnica. Qüestions tan simples com subjectar la copa poden alterar la temperatura del vi. S’ha de subjectar la copa des de la base, especialment amb els vins blancs o dolços, la temperatura adequada dels quals és entre 6 i 9 graus.
- Segueix les fases del tast. El bon tastador segueix uns passos clars. La primera fase del tast és visual, comprovar la neteja i color del vi. La segona és olfactòria, balancejar el vi sense agitar-ho portant les notes cap al nas, ha de repetir-se el pas fins a tres vegades per reconèixer les aromes primàries, secundaris i terciaris. En els primers es percep el tipus de raïm, els segons descriuen la fermentació i els tercers el bouquet propi de l’envelliment. Finalment la degustació, en la qual, després d’un petit xarrup, es mou uns segons el vi cap al paladar i els laterals, traient l’aire pel nas per pujar la seva aroma i finalment empassar-ho.
Aquests breus i senzills consells, seràn molt útils si es vol gaudir dels tasts, podeu acudir a la nostra botiga de vins online per decidir quin vi voleu degustar.
Articles relacionats:
-Tècniques de degustació en comprar vi online
-Els vins més venuts durant aquest 2015