Com obrir una ampolla de vi?

vins onlineCom ja saben els amants del vi, la seva degustació consta de diferents etapes, que són les que, de fet, fan d’ell un protagonista indiscutible dels moments més especials, des d’un sopar amb algun ser estimat a un element conductor en un espai i temps per a la trobada. El vi és, al cap i a la fi, el líquid amb el qual s’expressa la proximitat i, entre totes les etapes en les quals mostra la seva personalitat i identitat, les de servir-ho i obrir l’ampolla són igual de fonamentals que l’elecció d’un vi o un altre. En efecte, respectar i contribuir a desenvolupar totes les potències que un cellerer o paladar esperen d’un vi, ajudar a aconseguir l’estat propi en el qual reflecteixi tota la cura que conté, és una etapa fonamental del seu tast.

Per això, Grau Online, la teva botiga de vins online proporciona alguns consells per als moments de l’obertura i del servei de l’ampolla. Abans de res, cal recordar que, en el primer pas (l’elecció d’un bon vi), és fonamental comptar amb l’ajuda d’un professional de l’enologia que fiti al màxim la cerca i sigui capaç de perfilar correctament la preferència entre una gamma el més assortida i variada possible. Amb aquest propòsit, com a botiga de vins i licors pretenem satisfer tots els gustos i exigències.

Servir el vi, un procés

En primer lloc, a l’hora de servir el vi, s’ha de tenir en compte un aspecte crucial: la seva temperatura. Un dels factors més determinants a l’hora de modificar o respectar el bouquet d’un vi és la seva temperatura. Mai s’insistirà prou sobre un criteri tan crucial per acompanyar el caràcter d’un vi o un altre o fer-ho malbé. En aquest sentit, convé seguir algunes de les taules que circulen sobre la temperatura idònia dels vins.

Avui dia, hi ha termòmetres que poden ajudar en aquesta tasca, encara que, com a pauta general, destaca l’ arxiconeguda regla que diu que el vi blanc es serveix més fred que el negre. A l’hora d’obrir l’ampolla, el llevataps porta una petita fulla (normalment, filosa) que cal aplicar sobre la càpsula que envolta el coll de l’ampolla. Cal passar el denominat tall (talla càpsules) al voltant de tot el coll fins a tallar tota la càpsula protectora.

Següent fase

Després d’haver retirat dita protecció, cal aplicar una suau neteja per tota la zona, preferiblement amb un drap sec. S’introduirà amb fermesa, encara que amb tota atenció, l’espiral del llevataps (el tirabuixó) just des del centre del suro i cap al fons, en la direcció més recta possible. Amb aquesta intenció, la majoria de llevataps tenen guies auxiliars que envolten la peça. Mai s’arribarà fins al fons amb el tirabuixó, és a dir, mai es travessarà el suro del tot, doncs això faria que caiguessin impureses al líquid.

Cal recordar que, durant tot el procés, l’ampolla ha de mantenir-se vertical i recolzada sobre una superfície plana i ferma. Igualment, cal evitar copejar-la contra la superfície per error o falta de cura, ja que això farà que el líquid sofreixi i la pressió de l’aire que conté empenyi el suro, cosa que no interessa, si posteriorment es vol extreure.

És molt important, a la seva vegada, cerciorar-se de l’estat del suro prèviament per la vista, el tacte i l’olor. Un suro en mal estat pot donar indicis sobre l’estat del vi o, en el pitjor dels casos, espatllar-ho per desintegrar-se algunes dels seves betes i caure en el líquid.

Igualment, cal assegurar-se de no trencar-ho per no haver d’empènyer i culminar un desastre.

S’extraurà el suro fent que els braços de l’ utensili s’elevin o facin palanca, en defecte d’això, depenent del model que s’usi i sense moure molt l’ampolla o desplaçar-la.

En el cas dels vins espumosos, després de desfer els nusos filats que envolten la càpsula, amb la mateixa mà (embolicada en un guant, si es vol) s’extraurà el suro deixant que surti disparat o no, segons l’ocasió i efusió del moment. Seguidament, s’escoltarà aquest so tan suggeridor que dóna el senyal que un gran moment acaba de començar.

És un bon moment per comprovar, mitjançant l’olor del suro, que, en efecte, el vi manté totes les seves qualitats. En aquest sentit, comprar vi online es revela com una excel·lent forma de garantir la fidelitat i qualitat del producte.
Arriba l’hora de servir i és llavors quan s’obre la clàssica disjuntiva entre ampolla i decantador.

El decantador pot ajudar a eliminar qualsevol possible resta de suro o impureses, a més de rejovenir el vi a través del seu airejat. Aquest aspecte suposa un valor afegit per al líquid, que queda més oxigenat i pot transmetre més aromes i matisos. Per això, sol dir-se que la decantació afavoreix als vins antics, encara que també es pot sostenir que el mateix ocorre amb alguns vins més joves. A l’hora de servir ho ideal és en el sentit de les agulles del rellotge (és a dir, cap a la dreta) i començar per les dames.

Procés final

Convé haver tastat abans el vi per comprovar les seves òptimes condicions. La majoria d’ampolles compta amb una cavitat en la part inferior que fa més senzilla la seva subjecció i elimina el risc que esclati per un desequilibri de la pressió del líquid en el continent. Introduint l’índex en aquesta cavitat, cal servir pausadament el vi sobre el centre de la copa. Aproximadament, un terç de la copa és una quantitat correcta, encara que aquesta mesura varia en el cas dels vins espumosos, en els quals el comportament de les bombolles és un aspecte a observar. Un gir de canell a l’últim moment ajudarà a recollir el vi, que, en cas contrari, es precipitaria sense control per la diferència de pressió de l’aire i líquid, encara que la rebava amb la que te sota la seva boca ajudarà en aquest sentit.

 

Articles Relacionats:

Quins són els vins més antics del món?

Perquè alguns vins milloren amb el temps i uns altres no

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


3 + = once

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>