Vins de Porto

El nom d’aquest famós vi prové de la ciutat de Porto (Portugal), ja que des del seu port es comercialitzava arreu del mon. L’àrea de cultiu de la vinya es l’Alto Douro en el nord de Portugal. Fins el 1986 era obligatori l’envelliment dels vins en la localitat de Vila Nova de Gaia, al costat de Porto. Des de llavors, està permès envellir els vins a la mateixa zona de producció.

Porto

El Porto és un vi fortificat on abans d’acabar la fermentació (procés on es transforma el sucre del most en alcohol ) se li afegeix alcohol vínic. A causa d’aquesta addició aconseguirem parar la fermentació deixant una part de sucres residuals o sucres sense fermentar. Depenent del moment en que incorporem la dosi d’aiguardent, aconseguirem més o menys quantitat de sucre en el vi i un grau alcohòlic entre el 19 i 22%. La qualitat d’aquest alcohol està certificada per l’òrgan regulador de la zona, l’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto.

Tipus de Porto:

Existeixen moltes maneres de classificar els portos, segons el contingut en sucres, el grau alcohòlic, el tipus d’envelliment o les varietats de raïm utilitzades en l’elaboració.

varietats porto

 

Porto Negre o simplement Porto

Produït amb les varietats de raïm negre permeses per l’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Entre elles destaquen la touriga nacional, la touriga francesa, l’ull de llebre, la tinta amarella, la tinta barroca i la tinta cao. En el procés d’elaboració destacarem la maceració (prèvia a la fermentació) del most amb les pells del raïm, per aconseguir així un grau elevat de color en el futur vi. La vinificació consistirà en una fermentació parcial a alta temperatura (a 30ºC, per extreure més quantitat de color) i la posterior fortificació ja esmentada.

El producte es podrà començar a comercialitzar tres anys després de la seva collita. Segons el tipus d’envelliment o criança del vi agruparem els portos negres en dos estils:

Estil Tawny – molt protagonisme de la fusta -

tawny

Vins envellits en bóta de roure de 500 – 650 litres (generalment de fusta vella i roure americà). D’aquest tipus d’envelliment se’n diu criança oxidativa. L’oxigen de l’aire, anirà penetrant a la bóta constantment en petites proporcions (microoxige-nació). Oxidarà de manera lenta i suau el vi, transformant les seves característiques organolèptiques.

 

Tawny: Vins amb uns 3 anys d’envelliment en bótes de roure i de barreges de diferents collites o anyades. El seu color serà lleonat (castany) o tawny.

Oporto Graham’s Tawny

El Tawny Reserva envellirà de 5 a 7 anys en les mateixes condicions que el Tawny.

Oporto Krohn Governador Reserva Tawny

Tawny amb indicació d’edat: Mescles de vins tawnies on la mitjana del seu envelliment sortirà reflexat a l’etiqueta. S’elaboren portos de 10, 20, 30 i 40 anys de mitjana d’envelliment. Aquestes prolongades i extraordinàries criances aportaran al vi un perfil aromàtic molt especial.

Oporto Ferreira 20 anys

Oporto Graham’s 40 anys

Colheita: Vi que s’elabora de la mateixa manera que el Tawny Reserva (normalment 7 anys en bótes de fusta), però prové d’una sola collita. L’anyada es reflexarà en l’etiqueta de l’ampolla.

Oporto Krohn Colheita 2000


Estil Ruby – poc protagonisme de la fusta -

ruby

Vins envellits en grans dipòsits d’acer inoxidable o tonells (bótes de fusta de gran capacitat). També poden madurar en ampolla.

 

Ruby: Vins amb uns 3 anys d’envelliment en grans dipòsits d’acer inoxidable o tonells de roure. El seu color vermell intens recordarà al robí.

Oporto Ferreira Ruby

El Ruby Reserva envellirà de 5 a 7 anys en les mateixes condicions que el Ruby.

Oporto Krohn Rio Torto Reserva Ruby

Vintage: Considerat per molts la joia de Porto aquest vi només s’elabora en anyades excepcionals. Haurà de passar els rigorosos controls de l’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto per aconseguir aquesta denominació. Un cop obté la qualificació de Vintage, el vi estarà de 2 a 3 anys en tonells de roure. A continuació serà embotellat i segellat sense filtrar. Llavors començarà el que es coneix com criança en ampolla o envelliment reductiu (s’anomena reductiu pel nul protagonisme de l’oxigen en aquest procés). La màgia del Vintage residirà en la vida d’aquest vi dins l’ampolla, pot evolucionar durant dècades (fins a 50-100 anys). Durant els primers 5 anys mantindrà la intensitat del Ruby amb aromes molt afruitats. Al cap de 10 anys presentarà tons grana amb notes a fruita confitada. Al arribar a la seva maduresa adquirirà molta complexitat i subtilesa. A l’etiqueta de l’ampolla hi haurà reflexat l’any de collita o Vintage (anyada del vi).

Oporto Graham’s Vintage

Crusted: Gairebé desaparegut el nom fa referència a la capa de sediment o crosta que es forma a l’ampolla degut a la no filtració del vi. És com un Vintage en la manera d’elaboració i criança però prové de la barreja de vins de diferents collites.

Single Quinta Vintage: és un Porto Vintage fet d’una sola Quinta o parcel·la de vinya.

Oporto Ramos Pinto Quinta Ervamoira Vintage 2004

Late Bottled Vintage (LBV): Vins d’una sola collita (es mostrarà l’anyada a l’etiqueta del producte), envelleixen de 4 a 6 anys en tonells de roure abans del embotellat. De la llarga criança soferta, prové el seu nom, tard embotellament de l’anyada. El LBV bottle matured a més a més de la criança en tonell, farà un envelliment en ampolla de 3 anys de duració. Per elaborar aquest producte hauran d’obtenir el permís de l’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto.

Oporto Krohn LBV 2004

Porto Blanc:Elaborat amb les varietats de raïm blanc permeses per l’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. Entre elles destaquen la malvasia, el godello i la rabigato. El procés de vinificació serà el mateix que tots els portos. Els vins resultants es classificaran segons el grau de dolçor del vi o el temps d’envelliment en bótes de roure (es tipificaran com els tawnies amb indicació d’edat). Molts d’aquests portos blancs estan poc fortificats (fins a 16º alcohòlics), per intentar abastar la demanda de vins menys rics en alcohol.

Oporto Ferreira Lagrima White

Porto Rosat: Produït amb les varietats de raïm negre esmentades al Porto Negre. En el procés d’elaboració hi haurà poca maceració del most amb les pells del raïm. Després es vinificarà com els altres portos. Normalment no hi haurà envelliment, per això serà un vi dolç fortificat de consum immediat, just després de l’embotellat. Destacarem el seu caràcter opulent i aromàtic amb notes a cirera, gerds i maduixa. Es pot prendre fred o amb gel.

Oporto Krohn Rose

Com ja és habitual, en la teva botiga de vi online podràs trobar tots aquests productes destacats.

Grauonline.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


× 2 = seis

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>