Vins Alemanys

Alemanya és el país vinícola més septentrional del món, les seves vinyes estan situades tan al nord com ho permet la maduració del raïm. Hi ha 11 zones vinícoles reconegudes amb denominació d’origen situades al sud-oest d’Alemanya, i amb una  àmplia cultura associada al cultiu de la vinya i degustació del vi. El Rhin i els seus afluents (Mosel, Nahe, Neckar i Main) constitueixen el vincle de connexió entre les regions productores. La gran importància que aquests rius tenen en la viticultura del país es deu sobretot, al seu efecte termoregulador.

Gutsverwaltung Riesling, elaborat a la zona del Mosel.

Classificació

Existeixen quatre nivells legals de qualitat a Alemanya per classificar els vins. Aquesta informació, a vegades una mica confusa, vindrà reflectida en les etiquetes de les ampolles normalment escrites només en alemany. Per ordre creixent de qualitat primer tenim els Tafelwein o vins de taula equivalents al nostre país. Després seguiran els Landwein o vins de la terra amb una normativa flexible i permisiva. En tercer lloc hi ha els vins de qualitat que es poden xaptalitzar (afegir sucre abans de la fermentació) anomenats QbA (Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete). És el tipus més ampli i dominant al país, la seva classificació es basarà en la regió de producció de les 11 denominacions existents. A part, dintre de cada regió hi haurà 3 agrupacions, Einzellage vi elaborat d’una sola parcel·la de vinya. Grosslage o vi produït amb vinyes similars normalment d’un mateix poble. Per últim i més genèrics hi ha els Bereich, vins elaborats amb raïm que pertany a un mateix districte.

Stallmann Hiestand Weisser Burgunder (Pinot Blanc) Qualitätswein Rheinhessen, elaborat a la regió vinícola més gran del país (Rheinhessen), situada a la part central.

Per últim trobem els Qmp (Qualitätswein mit Prädikat), també coneguts com Prädikatswein, i englobaran els vins de qualitat més alta als quals no estarà permesa la xaptalització. La seva classificació es regirà per la maduresa (contingut en sucres) del raïm, una de les preocupacions enològiques principals a Alemanya degut al seu fred clima. Per ordre ascendent de dolçor del most trobarem les següents categories:

Kabinett, vins de menor però no insuficient maduresa, elaborat amb raïm d’una collita normal. Els vins podran ser secs (trocken en alemany) o semisecs.

Schmitges Riesling Kabinett

Spätlese o collita tardana. Collita posterior i per tant més concentració de sucres. Els vins podran ser secs o semisecs.

Anselmann Gewürztraminer Spätlese, tindrà un toc llaminer, lleugerament dolç.

Stallmann Hiestand Riesling Spätlese Trocken, serà sec sense dolçor en boca.

Auslese o selecció escollida. Raïm veremat tardanament, especialment madur i seleccionat, pot estar afectat per la podridura noble (veure post de vins de podridura noble). Normalment seran vins semi dolços.

Schmitges Treppchen Riesling Auslese

Beerenaulese (BA) o grans seleccionats. També elaborat a partir de raïm molt madur i habitualment afectats per la podridura noble. Vi molt dolç i de produccions limitades.

Schmitges Erdener Riesling Beerenaulese

Trockenbeerenauslese (TBA), grans de raïm secs veremats tardanament. Produït amb raïm més madur que el BA, molt afectat per la podridura noble. Per acreditar-se han de contenir un potencial de alcohol de 21,5% v/v. El vi resultant serà molt dolç, exquisit, una raresa.

Eiswein, un vi elaborat amb raïm recollit a temperatures molt baixes, amb els grans congelats parcialment. Només estaran elaborats amb raïms de qualitats BA i TBA. La eliminació del gel prèvia a la vinificació farà que el producte sigui molt dolç i concentrat.

Stallmann Hiestand Silvaner Eiswein

Altres qualificatius importants

Trocken, important paraula en les etiquetes dels vins alemanys, significa sec. Només quan aparegui aquest mot en l’ampolla sabrem amb seguretat que el vi tindrà una concentració de sucre per sota dels 9 grams per litre. Normalment si no hi ha la paraula trocken, el vi tindrà cert grau de dolçor.

Dönnhoff Riesling Trocken

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), associació de cellers d’Alemanya de qualitat, figura una àliga i un raïm en el seu logotip. Aquesta associació classificarà els vins de manera semblant a la francesa, basant-se en el concepte de terroir.

Scharzhof Riesling

Sekt, vi escumós de qualitat. Podrà estar elaborat pel mètode tradicional (segona fermentació en ampolla) o també per Granvàs (segona fermentació en tanc).

Furst von Metternich Rosé Sekt

Weingut, significa celler.

St. Urbans-Hof Riesling, on apareix la paraula weingut indicant el celler productor i embotellador.

Deixem a la vostra disposició la nostra botiga de vi online.

grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


− cuatro = 4

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>