Cervesa

 

Definirem la cervesa com una beguda alcohòlica produïda per la fermentació de cereals que tenen el midó com a font de sucres. Probablement és el líquid amb alcohol més consumit a nivell mundial i del que es conserven referències més antigues en la seva elaboració. També es podria englobar aquest producte com la tercera beguda més important en el món després de l’aigua i el te.

Isleña the beer of Ibiza, cervesa tipus Ale elaborada amb malt d’Eivissa, de tonalitat groc brillant i amb intensos aromes a llúpol.

Elaboració

A diferència del vi la cervesa necessita uns processos previs per obtenir els sucres fermentables pels llevats. Genèricament els cereals emmagatzemen les seves reserves en forma de midó, aquest serà de mida molt grossa i els llevats no el podran metabolitzar. Per això es necessitarà un procés de transformació d’aquest midó (sucre gran) en maltosa (sucre més petit). El procés comença amb el maltat, que consistirà en fer germinar els grans d’ordi deixant-los en remull amb aigua per després secar-los en forns. Segons el grau de secat o torrat del gra germinat, la cervesa tindrà un color més clar o fosc. Després es fa la mòlta del gra on s’addicionarà l’aigua formant una papilla. Es macerarà la pasta a unes determinades condicions per activar els enzims generats en el maltat i així transformar tot el midó en maltosa (sucre fermentable). Seguidament es farà la cocció d’aquesta papilla addicionant-li el llúpol, planta enfiladissa que s’encarregarà de donar a la cervesa delicats aromes i el seu característic gust amarg. En aquest punt i un cop el most s’hagi refredat es portarà a terme la fermentació alcohòlica inoculant el llevat. Aquest organisme transformarà el sucre en alcohol i diòxid de carboni. Finalitzada la fermentació es realitza l’envasat de la cervesa en barrils o ampolles.

Trooper Robinsons Brewery, cervesa anglesa tipus Ale creada especialment al gust de Bruce Dickinson, vocalista del mític grup musical Iron Maiden. Aquesta destacarà per la seva barreja de malts i unes particulars notes cítriques. 

Tipus de cerveses

Basarem la classificació en les cerveses que s’elaboren principalment amb ordi maltat, encara continguin petites proporcions d’altres cereals. Les separarem en dos grans grups segons la fermentació realitzada. Les d’alta fermentació anomenades genèricament Ale i les de baixa fermentació conegudes com Lager. Afegirem un tercer grup amb cerveses de característiques especials i moltes vegades fabricades amb cereals diferents a l’ordi o fins i tot produïdes amb arrels i tubercles.

Cap d’Ona Especiale, cervesa rossa amb l’addició d’una petita proporció de vi dolç de Banyuls. Sorprendrà per unes elegants notes a fruites vermelles.

Cerveses Ale

Es caracteritzen per utilitzar uns llevats (Saccharomyces cerevisiae) que tendeixen a situar-se a la superfície del dipòsit durant la fermentació i treballen a una temperatura de 18º a 25ºC. Per això es diran cerveses d’alta fermentació i engloben els estils d’elaboració més antics que es coneixen. Les Ale tindran en general un perfil aromàtic  complex i afruitat, intens sabor, cos notable i robust. Dintre d’aquest grup existiran infinitat d’estils repartits en els diferents països de més tradició cervesera (Bèlgica, Gran Bretanya, Alemanya,…). Erròniament s’associa moltes vegades aquest tipus de cerveses, amb begudes de grau alcohòlic elevat i colors més foscos al de les rosses habituals. Però el color i l’alcohol d’una cervesa només depenen del grau de torrat del cereal (color) i la quantitat d’ordi i/o sucres utilitzat (alcohol).

Mort Subite Kriek (cirera), produïda amb una cervesa lambic base madurada amb  fruites, en aquest cas cireres. La cervesa lambic és una de les més antigues que es coneixen, està composada amb un 35% de blat cru (la resta ordi maltat) i és de fermentació alta però sense inocular o afegir llevats, es realitza espontàneament.

Hoegaarden bierre, coneguda també com cervesa blanca pel seu aspecte tèrbol i pàl·lid, conté entre un 30% i 50% de blat cru (la resta ordi maltat). Es caracteritzarà per la seva marcada acidesa, personalitat refrescant i abundant escuma.

Franziskaner Dunkel, cervesa de blat alemanya en la seva versió dunkel o fosca. Tan el blat com l’ordi estaran maltats i força torrats. Destacarem el seu caràcter refrescant, tèrbol, amb poc llúpol i cremosa escuma.

Almogàver, cervesa artesana catalana que imita un dels molts estils de cervesa britànica Ale, el Pale Ale. Destacarà pel seu color bronze, notable amargor, bon cos i caràcter sec.

Duvel, fantàstica Ale daurada belga de fort sabor, consitent escuma, gran complexitat alcohòlica, notes afruitades i amb notables proporcions de llúpol.


Chimay Blue, englobada dintre les cerveses blegues produïdes en abadies de l’ordre trapenc. Normalment aquestes seran relativament fortes, molt aromàtiques, de segona fermentació en ampolla i amb certa dolçor final.  

Guinness, la cervesa irlandesa més famosa del món pertany al estil anomenat stout (robust). De color gairebé negre pel alt grau de torrat de la malta, dominaran els aromes torrefactes combinats amb els afruitats propis de la fermentació alta. En boca trobarem  un accentuat sabor a llúpol, elevada cremositat de l’escuma i una lleugera però marcada acidesa.

Cerveses Lager

L’estil de cervesa més instaurat actualment a nivell mundial encara que sigui relativament recent, ja que va ser descobert a mitjans del segle XIX. Produït amb uns llevats (Saccharomyces carlsbergensis) que tendeixen a situar-se al fons del dipòsit, i fermenten a baixes temperatures entre 7º i 12ºC. Es coneixeran també com cerveses de baixa fermentació i sempre necessitaran un temps de maduració o guarda al voltant de 0ºC. Destacaran per ser cerveses amb un aroma fi i de poca intensitat, cos lleuger i sabor net i molt equilibrat. S’elaboren diferents estils de Lager sobretot a Alemanya.

Pilsner Urquell, va ser la primera Lager dorada i clara fabricada (Plzen, República Txeca). És el estil de cervesa més imitat en el món, també anomenat pilsen, pilsener o amb l’abreviatura pils. Es caracteritza per la suavitat del malt emprat i el equilibri del  seu llúpol sec i aromàtic.

Fischer ampolla, estil pale (pàl·lida) lager alsaciana de 6,5º alcohòlics, escuma abundant, de cos una mica lleuger i refrescant. L’ampolla inclou el clàssic tap d’estrep.

 

Cerveses de característiques especials

Tennent’s (Scottish Beer), cervesa tipus Ale escocesa de gran cos i moderat amargor amb un original envelliment en bótes que han contingut whisky single malt. Accentuarà el caràcter torrat i fumat dels aromes.

Sake: Contràriament al que es pensa, el sake és una cervesa d’arròs japonesa i no un licor. Encara que tingui graduacions alcohòliques d’entre el 10 i el 20% en volum, no intervé ninguna destil·lació o maceració en alcohol en el seu procés d’elaboració (veure el post Sake Japonès a Europa).

Sake Urakasumi

Ginger beer: Tot i existir moltes versions d’aquesta beguda, i potser allunyar-se del que s’entén estrictament per cervesa, la cervesa de gingebre està normalment elaborada amb aigua, sucre, gingebre i llevats.

Hollows & Fentimans Ginger Beer

 

 Totes aquestes cerveses i moltes més les trobaràs a la nostra botiga de vi online.

grauonline.com

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


seis × 9 =

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>