El vi engreixa?

copa-vi-blancActualment es té la informació necessària per saber si el consum de vi engreixa o no. Si es pregunta a diferents persones sobre què pensen sobre aquest tema, el primer que diran és que sí, rotundament engreixa, ja que l’alcohol conté moltes calories. Però seria necessari fer una reflexió més profunda entorn aquest tema i avalada per diferents estudis científics. A continuació s’exposen alguns dels més importants i interessants.

 

El vi engreixa? Què diu la Ciència sobre aquest tema?

Podríem dir que sí i no, és a dir, depèn. De què? Depèn del consum, bàsicament. Si s’opta per un consum moderat de vi, no té per què engreixar més que altres aliments. En aquesta taula comparativa es poden veure les diferents aportacions calòriques d’altres productes que es consumeixen diàriament:

Comparació de les calories d’una copa de vi amb altres aliments:

*Una copa de vi blanc (100 ml)-70 kcal
*Una poma-52 kcal
*Una cervesa (330 ml)-150 kcal
*Xocolata amb llet (100 gr)-550 kcal

Aquesta podria ser una de les primeres conclusions més senzilles que donaria qualsevol metge de família, si se li preguntés sobre aquesta raó: “engreixa depenent de la quantitat consumida“. Fins i tot, la majoria d’ells aconsellaria prendre una copa de vi negre al dia i avalaria que és un producte molt cardiosaludable.

Però, aprofundint més en el tema, hi ha, fins i tot, estudis científics que asseguren que el vi aprima. Per exemple, l’estudi realment sorprenent dut a terme per la Universitat de Purdue (Indiana, Estats Units) fa tan sol uns anys, en 2012. Segons aquest estudi, el vi ajuda a aprimar. El piceatannol, un antioxidant amb una estructura molt similar a la del resveratrol, bloqueja els processos cel·lulars que fan que es desenvolupin les cèl·lules grasses.

Altres estudis, no obstant això, afirmen tot el contrari: el vi engreixa i molt. És el cas de l’estudi de l’Informe del Fons Mundial per a la Recerca del Càncer (WCRF). Segons aquest estudi, una sola copa de vi té 178 calories, la qual cosa equivaldria a dues galetes de xocolata. Segons aquests científics, es troba en el segon lloc, darrere dels greixos, de la piràmide alimenticia, entre els aliments que més calories contenen. La dada bona és que amb tan sols una caminada de 30 minuts podríem cremar aquestes 178 calories.

 

Propietats del vi

Independentment del fet que el vi engreixi o no, qüestió que s’està tractat al llarg d’aquest article, la veritat és que el vi conté moltes propietats beneficioses per a la salut, sempre que es consuma de forma moderada. És una font d’energia; conté vitamines A, C i diverses del grup B; combat eficaçment l’envelliment; ajuda a recuperar-se després d’un esforç físic; contribueix a alleujar l’ansietat i tensió emocional; disminueix les inflamacions; i és diürètic (sobretot, el vi blanc). Entre altres propietats:

*Una de les més interessants propietats del vi a la qual fa referència l’Organització Mundial de la Salut és el resveratrol, un antioxidant natural molt potent i que ajuda a sintetitzar el colesterol HDL, el colesterol bo; i reduir els nivells de colesterol dolent, LDL.

* Els flavonoides són molècules antioxidants que ajuden a prevenir malalties cardiovasculars. Sobretot, la ateroesclerosis (l’enduriment de les artèries a causa dels dipòsits de colesterol en forma de plaques) i l’infart de miocardi.

* Ajuda a combatre alguns bacteris bucals, segons afirma un grup de científics italians. L’antic costum de tractar les infeccions de les genives amb el vi negre té una base científica.
Alguns dels seus compostos frenen el creixement dels estreptococs i bacteris que produeixen càries, gingivitis i mals de coll.

* Beure vi és bo per a la salut mental, ja que es diu que dóna felicitat. En prendre vi, s’alliberen les anomenades endorfines de la felicitat, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia.
A més, si es pren el vi sota un ambient amb una llum càlida blava o vermella, el plaer augmenta.

* Evita diferents tipus de càncer. El càncer de pulmó en els homes (sobretot, si són
fumadors), pròstata i mama, ja que el resveratrol frena els efectes negatius dels estrògens, les hormones femenines.

* Ajuda a tenir hàbits més saludables. Així ho afirma un interessant estudi publicat en el British Medical Journal. Segons aquest estudi, les persones que gaudeixen d’un bon vi també solen consumir aliments més sans (com les olives, els formatges baixos en greixos i les fruites i verdures) que els consumidors de cervesa.

Avui dia, en una bona botiga de vins, es pot rebre assessorament sobre quin tipus de vins comprar i les seves propietats amb preus realment competitius. En els últims anys, gràcies a les facilitats que dóna Internet i la professionalitat que mostren les empreses també en la seva versió digital, la  venda online de vi ha crescut considerablement.

En definitiva, cada dia es maneja més informació sobre els temes de salut (en aquest cas, del vi) i se sap fins a quin punt és bo o no el seu consum i, fins i tot, quan cal prendre per no engreixar. De fet, el consum de vi no ha deixat de créixer i avui dia ha arribat, fins i tot, a la xarxa. Entre les compres digitals, és molt normal comprar vi online.

Un consell: el millor és optar per un consum responsable del vi. A més de ser tot un plaer, ajuda a mantenir la salut en uns alts estàndards.

Articles Relacionats:

-Los vinos preferidos para mujeres

-Cuándo decantar el vino para disfrutarlo más

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


+ 8 = quince

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>