Whiskys amb diferents acabats, “wood finish”

La influència de la bóta de roure en la personalitat final del whisky sempre ha estat objecte de debat. Dintre del sector professional uns defensen que l’envelliment del destil·lat en bóta marcarà en un 50% el caràcter del whisky, d’altres asseguren que pot arribar a influir fins un 70%. Durant la criança s’afina i suavitza l’ardent paladar del líquid, també s’extreu del roure el característic color daurat i diversos aromes com el de la vainilla. Donada la importància d’aquesta etapa en l’elaboració de l’espirituós moltes destil·leries han experimentat amb diferents bótes, moltes vegades de curioses procedències.

Balvenie 21 Portwood, whisky amb un envelliment extra en bótes que van contenir vi generós de Porto.  Millora el resultat final aportant un cos més dens sense alterar el sabor del destil·lat.

 balvenie-21-anys-pwmalta__WHI0703-219x300.jpg

Actualment el 90% dels whiskys escocesos estan gran part de la seva maduració en bótes de roure blanc que han contingut bourbon americà. És una font inesgotable de fusta pels aiguardents d’Escòcia ja que per llei els bourbons només poden estar envellits en bótes noves. Normalment les destil·leries compren aquestes bótes que han envellit bourbon a un preu relativament baix i les transporten desmuntades.

Springbank 9 Marsala, maduració de 7 anys en bótes de bourbon i 2 anys en bótes de vi dolç Marsala. Destaquen els aromes a almívars, fruites i xocolata.

 springbank-marsala-wood-9-anys__WHI088G-219x300.jpg

Un cop finalitza l’envelliment en el roure americà moltes empreses productores aposten per acabar de madurar el whisky en diferents bótes, característica anomenada com “wood finish”. Aquest procés consistirà en sotmetre al destil·lat a una criança durant els últims mesos en bótes que van contenir Olorosos de Jerez,  Oportos, Madeiras, roms o vins de Sauternes entre d’altres. La tendència actual és experimentar en bótes de vins negres de Bordeus o de la Ribera del Duero.

Glenmorangie La Santa, elegant però amb cos, aquest whisky ha passat deu anys en bótes de roure americà ex-bourbon abans de ser madurat durant dos anys en bótes d’Olorosos de Jerez. El aiguardent final guanyarà en riquesa, profunditat i notes especiades.

 

Edradour Sauternes whisky acabat en bótes procedents del celler Chateau d’Yquem, on s’elabora el vi dolç Sauternes més cèlebre. Això aportarà un caràcter melós i elegant al destil·lat.

WHI10491-126x300.jpg

Benromach Pago de los Capellanes, aquest whisky de malta tan especial va tenir un primer envelliment de cinc anys en bótes de Jerez i Bourbon. Posteriorment trasbalsat per el seu afinament durant 24 mesos més en bótes de roure francès utilitzades anteriorment per envellir el vi més important del celler Pago de los Capellanes, el Picón. L’ús d’aquestes bótes ha conferit a aquest aiguardent unes notes subtilment vinoses i de dolçor de canya sobre amb un fons de fruita madura.

 benromach-pago-capellanes-picon-wood-finish__WHI703-219x300.jpg

Bruichladdich Margaux Oak, envelliment extra en bótes del Chateau Margaux de Bordeus. Organolèpticament el Whisky guanyarà en equilibri i aromes afruitats.

 Bruichladdich-Margaux-Oak1-300x300.jpg

Tots aquest whiskys i molts més els pots trobar a la teva botiga de vi online.

grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


× nueve = 9

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>