Vins ecològics, biològics, orgànics i biodinàmics

L’agricultura ecològica, o els seus sinònims orgànica o biològica, es basa en un sistema de producció agrària i ramadera que proporciona aliments de la màxima qualitat a través de les tècniques més respectuoses amb el medi ambient.

Mas Igneus FA206

 

El 2012 la Unió Europea va acordar una nova normativa comuna per regular el vi ecològic de manera concreta i rigorosa. Aquesta està descrita dintre del Reglament d’Execució (UE) Nº203/2012 de la Comissió del 8 de març del 2012. Les noves normes tenen l’avantatge d’oferir una major transparència i facilitar el reconeixement dels productes per part dels consumidors. Actualment els productors poden utilitzar l’expressió “vi ecològic” en les etiquetes i hauran de mostrar el logotip de la UE (vàlid pels països de la Unió Europea).

De manera opcional també es podrà exhibir a l’etiqueta els segells oficials dels consells reguladors d’agricultura ecològica de les comunitats autònomes. Aquests només seran vàlids dintre de la regió en qüestió.

Petit Caus Blanc

Degut a la complexa legislació redactada per la Unió Europea, farem un resum de les normes més importants tant en l’agricultura com en la vinificació dels vins ecològics.

- En la fertilització dels camps s’utilitzaran adobs orgànics naturals, si poden ser brises o sarments triturats. També s’admetran els fems animals i el compost. Quedaran totalment prohibits els adobs minerals, especialment els nitrogenats. Per a la bona conservació de la flora microbiana del sòl quedarà totalment prohibida la crema de les restes del cultiu.

Ecco Marqués de Vitoria

- En les tècniques de cultiu orgàniques, els pesticides i herbicides estaran prohibits. Només s’aplicaran productes permesos per a la prevenció de malalties.

Gramona Mustillant Vi Blanc D’Agulla

- En la vinificació s’autoritzarà l’ús de llevats autòctons o seleccionats sense modificacions genètiques, estabilització mitjançant el fred, la clarificació amb proteïnes naturals o bentonites i la filtració amb filtres de terres. No estarà autoritzada l’addició d’àcid sòrbic.

Codorniu Ecològica Brut

- El nivell de sulfits en el vi ecològic haurà de ser més baix que en el seu equivalent convencional o no ecològic. Pel vi negre un màxim de 100 mg/L de sulfurós (150 mg/L vi no ecològic), pel vi blanc o rosat un màxim de 150 mg /L de sulfurós (200 mg /L vi no ecològic).

Gran Caus Rosat

Vins Biodinàmics

El més bàsic concepte de l’agricultura biodinàmica, és considerar el territori de cultiu com un organisme viu i autosuficient, per això s’intentarà disminuir el màxim la dependència de l’exterior. Òbviament quedarà prohibit l’ús de qualsevol tipus de pesticides, herbicides que no siguin naturals. Podríem pensar per tant, que aquest concepte d’agricultura ja el coneixem sota el nom de agricultura ecològica. Per això analitzarem les principals característiques dels processos biodinàmics i així poder diferenciar-los dels ecològics.

La Llopetera Negre

 

Una de les pràctiques més importants de l’agricultura biodinàmica és El Calendari Biodinàmic de Sembra i Plantació, que determinarà el moment òptim de plantació, poda, verema, entre d’altres operacions enològiques. Aquest tipus de calendaris es basen en una perspectiva astrològica i parteixen de l’anàlisi del recorregut de la lluna a través de les dotze constel·lacions del zodíac. Dels molts calendaris existents, l’elaborat cada any per Maria i Matthias Thun és el més notori. Autors amb una llarga trajectòria d’investigació sobre les influències de la lluna, els planetes i les constel·lacions sobre el creixement de les plantes.

L’altra operació rellevant dintre la filosofia biodinàmica són els preparats biodinàmics. Aquests tindran l’objectiu de preparar la terra pel seu cultiu. Per exemple enterrar banyes de vaca farcides amb abonament animal amb la finalitat d’aconseguir bacteris naturals a la terra. 

També s’usen altres tipus de preparats a base de plantes homeopàtiques i medicinals com la camamilla o la ortiga. Aquests processos tenen la seva continuïtat també en celler, on l’elaboració del vi es porta a terme amb processos naturals.

Marquès de Gelida Claror

Recorda que pots trobar tots aquests productes a la nostra botiga de vi online.

Grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


2 × seis =

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>