Varietats de raïm negre

Les varietats de raïm negre plantades al país son molt nombroses, sent la major part autòctones procedents de les diverses zones vinícoles. En menor proporció també en trobem d’altres d’origen estranger, on destaquen les varietats de les terres franceses. Recordant que cada varietat dóna un raïm i un vi amb uns trets organolèptics concrets, explicarem algunes de les més rellevants en la viticultura espanyola.

Raïm negre autòcton

Garnatxa Negra

Una de les varietats negres més esteses al món, de procedència espanyola de la zona d’Aragó, estant plantada en tota la vall de l’Ebre, sota les sinonímies de Garnatxa o Lladoner a Catalunya, Cannonao a l’illa de Sardenya o Grenache a la zona francesa de Châteauneuf-du-Pape. Planta rústica d’alta productivitat, resistent a la sequera i al fred, sensible a plagues i malalties. Té raïms de mida mitjana i compactes, les baies són de grandària mitjana, forma ovalada i color vermell fosc, morat. Produeix vins de poc color i acidesa però elevada graduació alcohòlica. S’oxida amb facilitat, no té gran estructura tànnica però és molt aromàtica aportant intenses notes a fruita vermella (maduixa, gerd), records especiats (pebre), i fruits secs i mel al envellir.

Breca Garnacha Old Vines, D.O. Calatayud

Tempranillo

Es tracta de la varietat negra espanyola de més qualitat i fama, sent originària de la Rioja i utilitzada en l’actualitat per la resta de zones vitícoles de la península. Coneguda a Catalunya com Ull de Llebre, Cencibel a la Manxa, Escobera a Extremadura, Tinta del País a Castella i Lleó, Tinto Fino a Madrid , Tinta Roriz al Douro portuguès o Valdepeñas a Califòrnia. El seu nom fa referència al fet que madura abans que la major part de les varietats de raïm negre espanyoles. És un raïm amb una pell gruixuda que creix millor en altituds relativament altes, molt sensible a plagues i malalties, poc resistent a la sequera i a temperatures altes. Els raïms tenen forma cilíndrica i són compactes. Les baies són esfèriques, de color negre porpra amb una polpa incolora. Produeix un vi equilibrat en alcohol, color i acidesa encara que aquesta última, de vegades, és escassa. Elevada càrrega polifenòlica i un inconfusible aroma a fruits negres i regalèssia.

Ramón Bilbao Edició Limitada, D.O. Rioja

Carinyena

Varietat negra espanyola procedent de la zona del riu Ebre, sent identificada per primera vegada a la localitat de Cariñena. Estesa a Catalunya, a la Rioja amb el nom de Mazuelo, i a la comarca francesa del Llenguadoc amb la sinonímia de Carignan. És de brotació tardana, el que fa que no li arribin les gelades de primavera, molt productiva i sensible a les malalties com l’oïdi, el míldiu i a la humitat. Les baies són de tamany mitjà, forma rodona i color blau fosc. Té una alta quantitat de polifenols i gran acidesa el que determina la seva gran capacitat d’envelliment. Forta intensitat colorant i rica concentració en sucres. Elevat contingut en tanins astringents i aromes amargs i herbacis però també amb fragàncies florals de violeta i baies picants.

Trossos Vells, D.O. Montsant

Monastrell

Varietat negra típicament mediterrània de la zona llevantina coneguda internacionalment pel nom francès de Mourvèdre, derivat de Morvedre, antic nom de la localitat valenciana de Sagunt. En el nou món també se l’anomena Mataro nom procedent del poble de Mataró a Catalunya. És una planta de brotació tardana i per madurar bé reclama un clima mediterrani, amb llargs i lluminosos estius. Els gotims són petits, esfèrics, molt foscos i encerats per una pruïna abundant. Permet obtenir vins negres d’elevada graduació alcohòlica, fort color vermell porpra intens, elevada concentració de tanins, bona acidesa però amb alt poder oxidatiu. Aromàticament destaquen les aromes a gerd i esbarzer acompanyats de records florals i a vegades també de regalèssia.

Tarima Hill, D.O. Alacant

Mencía

El raïm Mencía és la varietat principal del Bierzo i es troba present en totes les regions gallegues, encara que sigui potser més emblemàtica a Valdeorras i la Ribeira Sacra. Erròniament es va considerar durant un temps que era un clon adaptat del raïm Cabernet Franc que es va introduir a Galícia al segle XIX. La varietat produeix raïms petits i compactes, de color blau i de gruixuda pell. Elevada concentració de polifenols, bon contingut en sucre i baixa acidesa. Generalment, els negres elaborats amb aquesta varietat es caracteritzen per ser molt aromàtics (fruites silvestres i notes florals), expressen molt bé el terrer però són sensibles a l’oxidació.

Dominio de Tares Cepas Viejas, D.O.Bierzo

Raïm negre forani

Cabernet Sauvignon

Cep d’origen francès, de la regió vinícola de Bordeus, i una de les més reconegudes varietats de raïm a nivell mundial. Es conrea en gairebé tots els principals països productors de vi. Resultat d’un possible encreuament entre la Cabernet Franc i la Sauvignon Blanc. Les baies són petites, esfèriques, de pell gruixuda i dura, amb un profund pigment negre. Produeix vins amb elevada estructura i rics en tanins, amb una bona acidesa i nivells d’alcohol mitjans. El color és profund, generalment opac, i amb un to blavós porpra. Entre els aromes primaris que ofereix el Cabernet Sauvignon destaca la grosella, cireres i prunes, notes a tabac o xocolata si el ha passat per bóta. Quan el nivell de maduració és baix mostra el típic olor a pebrot verd.

Raimat Viña 32, D.O. Costers del Segre

Merlot

Pertany a la mateixa família de les varietats Cabernet Franc, Petit Verdot i Cabernet Sauvignon. És originària de la zona de Bordeus, especialment en el Pomerol i Saint-Emilion, però actualment es cultiva per totes les regions vinícoles del món. Els gotims són cilíndrics, de grandària mitjana, amb raïms de color blau negre. La pell és espessa i la polpa sucosa de sabor agradable. Dóna uns vins rodons, amb cos, relativament alcohòlics i poc àcids. No té continguts elevats de tanins i aquests són molt suaus. Destaquen aromes a prunes, nabius, menta, cireres i espècies.

Abadal 5 Merlot Reserva, D.O. Pla de Bages

Syrah

Una de les tesis de l’origen d’aquesta varietat és que prové de la ciutat persa de Shiraz, segons altres, ve de Siracusa (Sicília). Històricament es conreava a la vall del Roine francès i en l’actualitat es troba en gairebé tots els països del món. Es tracta d’una de les varietats mediterrànies de més qualitat, especialment adaptada a zones càlides. La mida del gra de raïm és petit, ovoide i blavós, amb una pell una mica aspra. El raïm és compacte i de forma cilíndrica. El vi resultant estarà dotat d’una gran estructura, molt color i elevada concentració en tanins. Trobarem aromes intensos a violeta, groselles, llaminadures, regalèssia i pebre.

Marqués de Griñon Syrah, D.O. Pago Dominio de Valdepusa

Molts més vins us esperen a la nostra botiga de vins online

grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


− cuatro = 3

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>