El Cava

El cava és un vi escumós elaborat pel mètode tradicional, principalment a la comarca del Penedès (Catalunya) i especialment a la localitat de Sant Sadurní d’Anoia. També s’elabora cava amb denominació d’origen en altres punts d’Espanya a més de Catalunya, com a Requena (València), Haro i Grávalos (La Rioja), Mendavia (Navarra), Extremadura (comarques de La Plata i Los Barros), Aragó i Aranda de Duero (Burgos).

Les varietats permeses per elaborar aquest escumós són:

Raïm blanc: macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i malvasia (també coneguda com subirat parent).

Raïm negre: garnatxa negra, monastrell, pinot noir i trepat. 

Gramona Imperial Brut

El mètode tradicional d’elaboració del cava és el mateix que s’utilitza per al champagne francès on l’anomenen mètode champenoise. Les etapes de la seva producció es podrien dividir en:

Verema: Recollida del raïm en el punt de maduració desitjat per aquest tipus de vi.

Vinificació: Quan el raïm arriba al celler s’inicia el procés d’elaboració del vi base, extraient-ne el most mitjançant un premsat suau. Seguidament es desfanga (procés on s’eliminen les partícules sòlides en suspensió del most) i fermenta el most. Un cop acabada la vinificació, els tècnics determinen la proporció de cada tipus i varietat que conformarà el cupatge (barreja de vins base) que donarà origen als diversos caves.

Tiratge: Fase on s’emplena l’ampolla amb el vi base afegint-hi una barreja de sucre i llevat. Es produirà així la segona fermentació en ampolla o també anomenada presa d’escuma, tret característic del mètode tradicional. L’augment d’un 2% en volum d’alcohol i el carbònic resultant seran els productes d’aquesta etapa.

Rima: Les ampolles es col·locaran en posició horitzontal en les caves. En un ambient fosc, humit i a una temperatura de 15ºC. A partir d’aquí s’inicia el període d’envelliment. Al cap d’uns 2 mesos d’haver fet el tiratge els llevats moriran (s’acaba la 2ª fermentació) i començarà un procés molt important, l’autòlisi. En aquesta fase, els llevats morts és descompondran, en aminoàcids i pèptids, que donaran, aromes i cos al vi.

Remoguda: Finalitzada la criança serà necessari eliminar els sediments produïts per la segona fermentació. Per això es col·locaran les ampolles inclinades de cap per vall als anomenats pupitres. Diàriament se’ls donarà un vuitè de volta augmentant-ne a la vegada la seva inclinació. Així agruparem els sòlids a la part superior del coll de l’ampolla.

Degollament: Fase on destaparem l’ampolla deixant sortir una mica d’escuma que, de passada, arrossegarà els sediments. Actualment també es pot fer congelant el coll de l’ampolla.

Tapada: Es restableix el volum inicial podent-hi afegir licor d’expedició (barreja de vi i sucre) en funció del tipus de cava que es vulgui obtenir.

Etiquetatge: Col·locació de la càpsula, etiquetes i distintiu de control.

Bertha Lounge Rosse Brut

Classificacions dels caves

-Segons el seu temps de criança o envelliment en ampolla:

Cava: Envelliment de 9 mesos fins a 15 mesos.

Mestres 1312 Brut

 

Cava Reserva: Criança de 15 mesos fins a 30 mesos.

Roger Goulart Brut Millesime

Cava Gran Reserva: Estada mínima en ampolla de 30 mesos.

Bertha Gran Reserva Brut Nature

-D’acord amb el contingut en sucres:

Brut Nature: de 0 a 3 grams per litre (sense addició de sucres).

Extra Brut: fins a 6 grams de sucre per litre.

Extra Brut Mont-Ferrant Agustí-Vilaret

Brut: fins a 12 grams per litre.

Extra Sec: entre 12 i 17 grams de sucre per litre.

Sec: entre 17 i 32 grams per litre.

Codorniu Cuveé Extra Reserva Sec

Semi Sec: entre 32 i 50 grams per litre.

Dolç: més de 50 grams de sucre per litre.

Dolç Gramona Gran Cuveé de Postres

La temperatura de servei del cava estarà entre els 5º i els 8ºC. Els joves i lleugers són els que cal servir més freds. El escumós s’ha de refredar durant unes hores al frigorífic o bé durant uns 30 minuts en un recipient amb aigua i gel. La copa adequada serà de forma aflautada o tulipa, evitarem la copa ampla ja que fa que l’aroma es desprengui amb massa rapidesa. Al ser un vi delicat cal obrir-lo amb suavitat, evitant una pèrdua de vi i escuma. Per a servir-lo, hem de mantenir l’ampolla lleugerament inclinada deixant relliscar lentament el líquid per la paret de la copa, que mai omplirem més de 2/3 de la seva capacitat. Un Cava Brut o un Brut Nature, és ideal per a acompanyar qualsevol aperitiu, siguin uns canapès, mol·luscs, pernil o formatges. Pel marisc, el peix, els arrossos i, en general els entrants, triarem un Cava Brut Reserva o Brut Nature Reserva, amb un punt d’acidesa estimulant, fresc i amb certa complexitat aromàtica. Les carns, els rostits i, els guisats condimentats, reclamen un Cava Brut Gran Reserva, amb més cos i profunditat. Pels postres triarem un Cava Semisec o Dolç per unir suavitat i frescor, tot i que per tradició o contrast gustatiu també podem prendre un Cava Brut o un Brut Reserva.

Gran Codorniu Pinot Noir Rose

Pots trobar molts més caves a la teva botiga de vi online.

Grauonline.com

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


siete × = 49

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>