Quant pot arribar a durar un vi?

vi_cellerSaber quant pot arribar a durar un vi en òptimes condicions per al seu consum és una qüestió important a tenir en compte per qualsevol enòfil i molt especialment per a aquells que tenen un petit celler.

L’assumpte és complex, ja que el vi pot evolucionar a millor o a pitjor amb el pas del temps en funció de les condicions en les quals s’ha conservat, el procés d’elaboració i molts altres factors.

Dença que el vi s’embotella i fins que està llest per ser gaudit pot millorar durant un temps. El moment òptim de consum és quan ha aconseguit la seva maduresa o l’ equilibri màxim. A partir d’aquest moment comença a deteriorar-se, perd força i pot arribar a avinagrar-se.

CONSERVACIÓ SEGONS LA TIPOLOGÍA DEl VI

Encara que cada vi té el seu propi cicle de vida, és possible fer unes aproximacions generals sobre la durada màxima d’una ampolla a partir del moment que la guardem en el nostre celler, sempre tenint en compte que es conservi en les condicions adequades.

En termes generals, el vi escumós de qualitat, el vi blanc jove, el vi negre jove o de collita i el vi rosat es conserven en bon estat entre 1 i 3 anys com a màxim. Quan el vi blanc és de criança en fusta pot arribar a durar fins a 5 anys.

Com més temps hagi estat el vi en barrica, major serà el seu cicle de vida. Així, el vi negre de criança té una vida alguna cosa major, que pot arribar fins als 6 anys; el vi negre de reserva es conserva fins a 8 anys i un gran reserva pot durar 10 o més anys, depenent de les seves característiques.

Amb tot, com la conservació del vi no és una ciència exacta l’única forma de saber si una ampolla està al seu moment òptim de consum, és treure el suro i provar-la.

A partir del moment en què obrim i degustem el vi, ens sorgeix el dubte de quant pot conservar-se el vi una vegada obert.

Des del moment que obrim una ampolla comença a produir-se un procés d’oxidació. L’oxigen en petites dosis ajuda al fet que el vi envelleixi però com més temps passa en contacte amb l’aire pitjor evoluciona. A més, molts dels components del vi és volatilitzen.

La principal recomanació és utilitzar una bomba de buit per extreure l’aire de l’ampolla i conservar-la ben tapada en el frigorífic, sempre en posició vertical. El fred fa que el procés d’oxidació sigui més lent.

En línies generals, el vi blanc, el vi rosat i el vi negre envellit duren uns 3 dies. El vi negre jove dura fins a una setmana perquè s’oxida amb major lentitud en contenir més tanins.

Finalment, un vi espumós no s’ha de conservar més d’un dia o dia i mig, sempre amb un tap especial per a aquest tipus de vins.

Ara tens clar quins són els temps de conservació del vi?

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


× cuatro = 24

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>