El tast horitzontal i el tast vertical

tast_horitzontal_tast_vertical
El món del vi engloba una immensa varietat de tipus de producte, amb nombroses denominacions d’origen que inclouen vins de diferents colors, tranquils o espumosos… Segons l’any de collita, el tipus de raïm emprat, la regió on es conrea i les condicions d’elaboració s’obtenen sabors, textures i aromes molt diferents entre si.

Per triar un bon vi amb encert, es realitzen tastos que serveixen per apreciar les característiques de cada brou. Fins fa uns anys el món dels tastos estava exclusivament destinat als professionals. No obstant això, avui dia la degustació de vins s’ha apropat als particulars que volen conèixer els secrets d’un bon vi.

En els tastos de vins s’utilitza el gust, l’olfacte i la vista. Tres sentits que hem d’aprendre a potenciar per diferenciar els múltiples matisos del vi. Amb una mica de pràctica es poden diferenciar els vins de denominació d’origen Rioja dels vins de denominació d’origen Ribera del Duero, per exemple.

El lloc ideal per fer un tast ha d’estar ben il·luminat i airejat. L’ambient ha d’estar lliure d’olors i a temperatura mitjana. Per això, el celler és l’espai idoni.

Cada vi ha de servir-se a la temperatura adequada en una copa transparent i sense color. Els blancs, com els vins de denominació d’origen Rueda, s’han de servir entre 6ºC i 9ºC, els de bóta i els rosats a un màxim de 13ºC i els de criança i reserves entre 16ºC i 18ºC.

Els tastos professionals, en les quals s’analitza la qualitat del raïm, l’aroma, la persistència, i altres factors amb els quals es puntua el vi, poden ser de dos tipus: vertical o horitzontal.

El tast vertical

El tast vertical consisteix a realitzar una sessió de degustació de vins amb unes mateixes característiques però de diferents collites. Per exemple, una degustació de vins de denominació d’origen Priorat d’un mateix celler però de diferents anyades seria un tast vertical.

La seva finalitat és comprovar la qualitat de conservació i l’evolució dels vins. Són les que duen a terme els consells de denominació d’origen i els cellers i se solen complementar amb controls químics.

El tast horitzontal

En el tast horitzontal es tasten vins de la mateixa collita i la mateixa denominació d’origen per comparar la qualitat del raïm i l’elaboració del vi.
D’aquesta forma els consells reguladors de la denominació d’origen, s’asseguren que les ampolles comercialitzades de cada regió tinguin unes característiques obligatòries de qualitat i que els vins siguin representatius del territori.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


seis + 7 =

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>